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Question and Answer Guide 
for 

Annual Measurable Achievement Objective (AMAO) Determination 
 

School Division Appeal of Title III AMAO Results 
 

1. How will school divisions access Title III AMAO results?  
 
School divisions will be able to view Title III AMAO results in the Title III (ESL) 
reports in the Single Sign-On for Web Systems (SSWS) following USED approval of 
the AMAO 1 (progress) target. 

 
2.   What are Virginia’s AMAO targets for 2009-2010 and 2010-2011? 
 

School 
Year 

AMAO 1 
Progress 
Target 

AMAO 2 
Proficiency 

Target 

AMAO 3 
Adequate Yearly 

Progress 
Reading Target 

AMAO 3 
Adequate Yearly 

Progress 
Mathematics Target 

2009-2010 64 15 81 79 
2010-2011 TBD* TBD* 82 80 

* 2010-2011 AMAO 1 and AMAO 2 targets will be determined based upon a review of the Spring 2011 
ACCESS for ELLs® test results. 

  
3.  Will a school division be able to appeal Title III AMAO results? 
 

USED requires that a school division meet all three Title III AMAOs: AMAO 1 
(progress); AMAO 2 (proficiency); and AMAO 3 (Adequate Yearly Progress). If a 
division did not meet one or more of the Title III AMAOs due to a statistical error or 
other substantive reasons, the school division may submit an appeal to the Department 
following directions in Superintendent’s Memo No. 182-10, dated August 6, 2010, 
accessible at the following link: 
http://www.doe.virginia.gov/administrators/superintendents_memos/2010/182-10.shtml. 
The Superintendent’s Memo provides instructions and forms needed to submit an 
appeal, as well as a description of the appeals process. 

 
4.  Under what circumstances may a school division submit an appeal? 

There are several reasons that a school division may submit an appeal.  They are: 
• A school division believes that an error or omission occurred in the calculation 

of AMAO 1 (progress) or AMAO 2 (proficiency), such as failure to include both 
the composite and the literacy score to determine a student’s proficiency level or 
the failure to use the correct baseline data to determine progress. 

• A school division believes that the demographic information associated with the 
test scores is in error.  

• A school division can document that it did not meet the AMAOs due to another 
verifiable, substantive reason. 
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Title III Separate Notification Letter 
 
     5.  If a school division has failed to meet one of the Title III AMAOs, must a separate 
          notification letter be sent to parents? 

 
Yes. Title III, Section 3302 (b) of NCLB states that separate notification letters must be 
sent to parents by the school division within 30 days of receipt of the final report 
indicating that one or more AMAOs for Limited English Proficient (LEP) students have 
not been met. 
 

6.  What information should be included in the Title III separate notification letter? 

Information required to be included in the letter is provided in a sample template 
available at the following link: 
http://www.doe.virginia.gov/instruction/esl/standards_resources/resources/failure_meet_objectives_letter.pdf 

Additionally, the division may want to explain that several steps had to occur before the 
division had sufficient information to relay to parents regarding whether or not it had 
met the Title III targets.  The Department of Education had to wait until two years of 
data were available for review, the Board of Education had to set a proposed target for 
proficiency based on the reviewed data, and the U.S. Department of Education had to 
accept the Board’s proposal before the school division had sufficient information to 
share with parents. 

7.   Which parents should receive the Title III separate notification letter? 

All parents of LEP students at English Proficiency Levels 1-5 should receive the 
separate notification letter, if one is required. 

 
8.   Does the school division or the individual school send the Title III separate 
      notification letter? 

 
The school division should send the separate notification letter to the parents of LEP 
students at English Proficiency Levels 1-5. 

       9.  How should the Title III separate notification letter be sent to parents? 
 
The law does not specify how the letter is to be sent; however, it does specify that the 
letter must be separate from other notifications or unrelated information. The Virginia 
Department of Education recommends that the separate notification letter be sent by  
U. S. mail to parents. 

 
 
 
 
 

 
AMAO Determinations and Title III Improvement 
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10.  How is a school division identified for Title III improvement?  

 
A school division failing to meet any AMAO for two consecutive years enters Title III 
division improvement.  For example, a division that missed AMAO 3 (Adequate Yearly 
Progress) in 2008-2009 and AMAO 2 (proficiency) in 2009-2010 enters Year 1 of Title 
III improvement for the 2010-2011 school year.  
 

11.  Which divisions are required to submit Title III improvement plans?   
 

Title III, Section 3122 (b) (2) of NCLB states that school divisions in year 1, 2, or 3 of 
Title III improvement must submit an improvement plan addressing the factors 
preventing the division from achieving the AMAO(s). School divisions in year 4 of Title 
III improvement are notified by the Department that technical assistance will be 
provided to the school division in modifying the curriculum, program, and method of 
instruction used for English as a Second Language (ESL) in the division.   

 
12.  Is a school division that does not receive Title III funding required to submit a 
       division improvement plan?  

 
No.  Section 3122(b)(1) of NCLB states that only school divisions receiving Title III 
funding are accountable for Title III AMAO determinations.   

 
13.  What information should be included in the Title III improvement plan?  Must it 
       be a separate plan?  

 
The Title III improvement plan should include 1) goals for improvement; 2) a plan for 
implementing the goals; and 3) procedures for monitoring the implementation of the 
goals. The Title III improvement plan may be included as part of the schoolwide or 
divisionwide improvement plan, if applicable. 

ACCESS for ELLs Data Quality 
 
      14.  Can school divisions request a data upload through SSWS to include additional 
             ACCESS for ELLs® data that are not included in the Spring ACCESS for ELLs®  

             Test Results report? 
 

The Department receives the ACCESS for ELLs® assessment results in a file directly 
from MetriTech, Inc.  At this time, the Title III (ESL) electronic database is not 
configured to accept revised ACCESS for ELLs® data. 

 
 
 
 
 
 
15.  How can school divisions ensure that accurate data are submitted on the student  
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             identification labels for the ACCESS for ELLs® assessments? 

It is critical that each student record for the ACCESS for ELLs® test include a valid 
state test identifier (STI) so that the records may be included in the calculation of the 
AMAO I (progress).  Without a valid STI student records for the ACCESS test cannot 
be matched across years and progress calculations cannot be made.   

STIs may be included in the file submitted to Metritech, Inc. (the testing contractor for 
the ACCESS for ELLs®) for the pre-id labels or hand gridded on the student’s test 
booklet.  Detailed instructions on including the STI in the student’s ACCESS for 
ELLs® record have been provided to each Division Director of Testing (DDOT).  
DDOTs are encouraged to share this information with other school division staff 
involved in ACCESS testing.  In addition, other school division staff should contact 
their DDOTs with any questions about how to include the STI in the student test record 
as well as the appropriate procedure to use to identify the STI for a particular student. 

Small “n” Size 
 

16.  Will the “small n-size” of 50 in Title III AMAO determinations in the same way it 
        is used for Adequate Yearly Progress (AYP) determinations?  

 
Yes. According to the Title III Notice of Interpretations, Section 3122(a)(3)(A) of 
NCLB permits a state to apply a minimum group size to AMAO determinations under 
Title III that is consistent with the minimum group size that the state applies to AYP 
determinations and that has been approved by the Department in the state’s 
Accountability Workbook. 

 
If you have questions or need additional information, please contact Judy Radford, ESL 
coordinator, at the Virginia Department of Education, at (804) 786-1692 or at 
Judy.Radford@doe.virginia.gov. 

 


